top of page
18-LOGO-CAROLINE-REINECKE-WORK_2x-test-04.jpg
Holland Flagge.png
Coaching-with-Cancer-head-2024.jpg

CAROLINE REINEKE

Coaching
 
with Cancer

Ondersteuning bij Kanker

Welkom op mijn site

Ik kan je ondersteuning bieden bij kanker. In mijn dagelijks leven ben ik een professionele coach op het gebied van zelfzorg, omgaan met stress en eigen regie nemen. Ik heb zelf onlangs kanker gehad. Met deze recente ervaring en het jarenlang coachen van mensen bied ik een frisse en brede kijk op kanker en gerichte ondersteuning voor jou en je lichaam.

Een veilige plek voor een gesprek ‘met jezelf’ waarin je je lichaam als ook je hart kunt laten spreken

Je hebt net gehoord dat je een diagnose kanker hebt. Vaak komt dit naar boven via een bevolkingsonderzoek, een doorverwijzing naar een specialist en / of via een scan. Hoe het ook tot je is gekomen, het is veelal een verrassing of het bevestigt iets wat je al voelde namelijk dat er iets mis was. Er komt meteen veel op je af om te verwerken, je mee te verhouden en beslissingen over te maken.

 

Of je zit in het midden van diverse medische behandelingen en je bent bezig om je een weg te vinden in deze achtbaan en hoe je jezelf en je lichaam daarin kan ondersteunen.

 

Of je hebt net alle medische procedures achter de rug en je bevindt je in een fase, waarin je je leven weer aan het oppakken bent: het versterken van je lichaam en een manier en (werk)ritme vinden dat past bij jou en je lichaam.

​

 

 

Hoe ondersteun je jezelf, wanneer je je in een kwetsbare en afhankelijke positie bevindt én je je eigen woordvoerder van je lichaam hebt te zijn te midden van alles wat er gaande is? 

​

​

Ik ben door al deze fases gegaan. Ik heb na mijn diagnose darmkanker een aantal operaties en behandelingen gehad. Ik ben inmiddels hersteld.

 

Lees meer over mijn ervaring met kanker

 

Meer dan dertig jaar ben ik een professionele coach voor mensen in hun (werk)leven. Onderwerpen zijn zelfzorg en vitaliteit, omgaan met stressvolle situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je leven en leefstijlkeuzes.

 

Deze onderwerpen zijn een-op-een toepasbaar op een medische situatie, zoals die waar jij je nu in bevindt. Hierbij zijn de ervaringen in een ziekenhuis wellicht nog intenser en stressvoller op bepaalde momenten.

​

Coaching with Cancer kan je ondersteuning bieden bij essentiële vragen zoals:

 

  • Hoe ga je om met alle spanningen en stressvolle situaties die op je afkomen?

  • Hoe neem je jezelf ‘bij de hand’ en geef je jezelf en je lichaam de zorg die het nodig heeft?

Wanneer je wordt geconfronteerd met een diagnose kanker en alles wat daarop volgt dan is doorlopende ondersteuning van groot belang. Je lichaam heeft diepe zorg nodig gezien de omstandigheden waar je in beland bent. Dat vraagt ten eerste een relatie met je lichaam. 

​

Specifieke lichaamsbehandelingen kunnen je ondersteunen om de verbinding met je lichaam te maken. Verder helpen lichaamsbehandelingen bij het loslaten van opgepikte spanningen tijdens de medische behandelingen en operaties. Een gezichtsmassage kan dit al bewerkstellingen. Deze massage is een laagdrempelige en makkelijke manier om het gehele lichaam te behandelen. In het gezicht zijn punten die verbonden zijn met je organen. Je lichaam hoeft niet aangeraakt te worden en toch heeft de massage een diep ontspannen uitwerking op het gehele lichaam.

Ik bied . . . 

​

    

een handreiking hoe je je kan bewegen in deze ‘nieuwe’ omgeving van ziekenhuizen en medische systemen.

 

een luisterend oor, dat niet emotioneel betrokken is, dat kan relateren aan wat je deelt en diep begrip kan hebben voor je verhaal.

 

ondersteuning om je je meer op je gemak te voelen bij het maken van beslissingen en overzicht te krijgen op de achtbaan waarin je jezelf bevindt.

​

ondersteuning bij voor je gehele situatie als ook wat je lichaam nu doormaakt.

​

ademruimte: om een gesprek te hebben met jezelf en wat je bezig houdt terwijl ik aan je zijde sta.

​

Gun jezelf een coachgesprek of een lichaamsbehandeling of een combinatie van beide afhankelijk wat jij nu nodig hebt.

* Het introductiegesprek is vrij van kosten.

About me NL

Over mij

In 2023 werd ik gediagnosticeerd met een kwaadaardige tumor in mijn dikke darm. Wat leek op constipatie bleek kanker te zijn. Mijn wereld stond op zijn kop.

Dit is wat mij overkwam. Ik stapte in een wereld die ik niet eerder had betreden en weinig over wist. In een periode van negen maanden ben ik door veel gegaan en heb ik ook veel geleerd. Over mezelf. Over het leven. Over ziekenhuizen, de zorg en de medische systemen. Ik leerde over liefde, ondersteuning en over mijn eigen fundament en sterktes. Deze hele ervaring heeft mij verrijkt; het heeft mijn kijk op het leven verdiept en verbreed. Bovendien heeft het me ook een diepere verbinding gegeven met anderen om me heen inclusief mensen zoals jij: een persoon met kanker.

 

Jij zal jouw verhaal hebben, wellicht een vergelijkend verhaal, maar met jouw specifieke details, procedures, reis, realisaties en geleerde lessen die je onderweg zijn aangeboden. Hier is mijn verhaal.

​

Ik had een spoedoperatie nodig voor een stoma. Een stoma is een operatief gemaakte opening in de darm, die zorgt voor een externalisatie van de darmfunctie. Hiermee kan met een zogenaamd ‘stoma-zakje’ de spijsvertering weer op gang komen en het lichaam verlaten.

​

Een periode van herstel volgde en ik kreeg een zogenaamd ‘pre-hab programma’ aangeboden door het ziekenhuis gesponsord en daarmee vergoed door zorgverzekeringen. Dit omvatte wekelijkse fysio fitness onder begeleiding van een oncologische fysiotherapeut, oefeningen voor thuis en ondersteuning bij mijn voeding met een diëtiste. Enkele weken later volgde mijn tumor operatie en het opheffen van de stoma. Alles leek goed te zijn verlopen. Er trad echter een complicatie op met een interne lekkage. Ik moest weer met spoed geopereerd worden voor een (nieuwe) stoma.

 

Na het ontslag uit het ziekenhuis kon ik nauwelijks lopen. Ik was zeer verzwakt en had ik veel gewicht verloren. Ik was verheugd weer buiten in de wereld te zijn, letterlijk en figuurlijk: dat ik me buiten vrijelijk kon bewegen en kleine wandelingen kon maken in de frisse lucht. En vooral ook: ik was niet meer gebonden aan een bed met allerlei slangen en infusen aan mijn lichaam. De vreugde van de ‘gewone’ handelingen in het dagelijkse leven leerde ik enorm te waarderen.

 

Toen ik dacht ‘dit is klaar’, kreeg ik tot mijn verrassing te horen dat ik nog uitzaaiingen had in mijn lymfeklieren. Tijdens de verwijdering van de tumor had de chirurg ook een aantal lymfeklieren mee verwijderd en die waren na onderzoek geïnfecteerd met kankercellen. Ter voorkoming dat mogelijkerwijze een cel was ‘ontsnapt’, moest ik preventief chemotherapie krijgen.

​

​

Met de chemo begon een nieuw hoofdstuk van mijn medische traject: een nieuw ziekenhuis, een andere wereld met een specifieke routine. Het begon met enkele uren aan het infuus, dan twee weken chemopillen en dan een herstelweek. En dan weer een nieuwe ronde hiervan.  Dit was mijn wereld voor een paar maanden. Terwijl de weken voortschreden, begon ik het gevoel te krijgen dat de kuur meer kwaad dan goed deed. Mijn lichaam reageerde heftig op de pillen en het infuus. Ik kon geen voeding, water of pillen binnenhouden. Ik was constant aan het overgeven.

 

Het werd duidelijk dat het preventieve karakter van de chemo meer schade bracht aan mijn lichaam dan waar de chemo voor was bedoeld: iets te voorkomen in de toekomst. Mijn lichaam sprak duidelijke taal tegen mij: ‘niet nog een ronde van infuus en pillen.’ Dus, na drie rondes vertelde ik mijn oncoloog niet verder te willen én kunnen. Ze beaamde dit en in goed overleg ben ik gestopt.

 

De grote les van de chemo-periode was: blijf verbonden met het lichaam en luister naar het te allen tijde. Tegelijkertijd, blijf in dialoog met de doktoren. Leun niet achterover en laat het allemaal gebeuren.

​

De doktoren zijn de experts van de chemokuren – de pillen, infuus en de doseringen – en ik ben de expert en autoriteit van mijn lichaam en ben derhalve woordvoerder van mijn lichaam. Dus dat vraagt om – soms in detail – te beschrijven wat het effect is van de kuur op het lichaam. Me uitspreken, want niemand anders zal én kan dat doen namens mij.

 

Na het beëindigen van de chemokuur begon een periode van ‘rehab’ en herstel, als ook weer een weg terug te vinden naar het ‘normale’ leven. Dit betekende onderzoeken wat ik wel en wat ik niet kon doen in een dag. Tegen die tijd had ik een nauwe band ontwikkeld met mijn lichaam. Luisteren naar mijn lichaam was maatgevend geworden.

 

Ik had alleen nog een stoma. Een paar maanden later is die gesloten en mijn brandschone en slapende dikke darm werd weer geactiveerd en waren weer operationeel. Het voelde als een nieuwe geboorte na een periode van negen maanden. Een periode van herstel en versterken van mijn lichaam, met name mijn darmen, volgde.

​

Dit is hoe Coaching with Cancer is ‘geboren’ en meteen tweetalig. Na een symbolische negen maanden van in en uit ziekenhuizen gaan voor operaties en behandelingen voelde ik me herboren, niet alleen met kersverse darmen, maar ook de duidelijk impuls om iets terug te geven. Dus heb ik mijn kennis en kunde – het begeleiden van mensen - en mijn recente ervaringen gecombineerd voor een nieuw gebied om mensen te ondersteunen: het coachen van mensen met een vorm van kanker.

Important life sessions NL

Belangrijke Levenslessen

Het klinkt misschien gek, maar deze ervaring heeft mijn leven verrijkt. Het heeft mij laten zien hoe stevig mijn fundament was om me te dragen gedurende deze periode. Ik ben er sterker en wijzer uitgekomen. Hier zijn enkele levenslessen die ik heb opgedaan:

Steun: hulp vragen en ontvangen / accepteren

Er waren veel mensen om me heen die tot steun waren en wilden zijn. De liefdevolle zorg die ik ontving waardeerde ik enorm, ook al was het in het begin niet altijd makkelijk om deze helemaal binnen te laten. Ik had een kernteam om me heen, maar ik deed nog veel zelfstandig. In de periode van de chemokuur was ik in een positie dat ik afhankelijk(er) werd en hulp nodig had; of het nu ging om pillen bij de apotheek halen, voor me koken, me uitkleden of in bed leggen. Ik leerde hulp te vragen én toe te laten. En verrassend soms vanuit welke hoek de steun kwam. Deze momenten van samenzijn verdiepte ook de relaties die ik had met de mensen om me heen. Terugblikkend was het bijzonder om te zien hoe een heel team van mensen zich om me heen formeerde. Iedereen had zijn / haar specifieke rol of bijdrage in deze fase met eigen kwaliteit en uitingsvorm. Ik leerde dat we elkaar nodig hebben en dat hulp vragen en ontvangen daarbij hoort.   Praten en delen met lotgenoten Ik merkte dat het makkelijk(er) praten was met mensen uit mijn eigen netwerk en van mijn fysio-fitness, die ook kanker hadden. Het was een ‘normaal’ onderwerp. Er was geen oordeel, medelijden, maar gewoon begrip en gelijksoortige ervaringen. We zaten allemaal in hetzelfde schuitje zo gezegd. We moesten ons verhouden met dezelfde ‘nieuwe’ omgeving van ziekenhuizen en medische systemen als ook de vele operaties, behandelingen en omgaan met ongemak en pijn. Het gaf een herkenning en medeleven en daarmee steun om verder te gaan. Wat is voor mijn neus hier en nu In situaties van ziekte is het verleidelijk om in allerlei gedachten te gaan zoals zorgen en doemscenario’s. Maar dat is in de toekomst. Ik merkte dat ik daar geen controle over had. Dus wat mij hielp, was steeds de focus te houden wat letterlijk voor mijn neus stond, aan het gebeuren was en ik me mee te verhouden had. Dus geen tien stappen vooruit gaan of denken, maar blijven bij hier en nu, soms diep ademhalen en dan stil staan bij de volgende benodigde stap. Het hield dat deel van mijn leven eenvoudig; er was al gaande in mijn lichaam en om me heen. Ik leerde ook veel over verwachtingen, hoop en ‘plaatjes’ over hoe dingen zouden moeten, of anders gezegd: hoe ik wilde dat iets zou lopen. Er waren veel momenten waarbij het ‘anders’ liep. Anders dan ik verwacht had. Ik had me kunnen inschrijven voor de cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’. Maar in plaats daarvan vroeg ik me in het moment af of ik een verwachting had. En die dan gewoon benoemen. Gaandeweg leerde ik te omarmen wat er gebeurde in elk moment en een manier vinden om ermee om te gaan. ‘Het leven komt naar me toe’ was een helpend aanvullend perspectief. Vandaaruit werd ik steeds ontvankelijker voor het leven. En ervaarde ik ook dat er zoveel is om te waarderen én van te genieten – de ‘gewone’ dingen in elke dag, handelingen die we als van-zelf-sprekend ervaren zoals ademen of eten – zonder buizen door je keel heen. Diepe zorg voor het lichaam op alle niveaus is een essentieel onderdeel voor het herstel en helingsproces.                                           In deze periode heb ik zoveel ervaren en geleerd, dat ik ben begonnen met het opschrijven van mijn ervaringen en deze levenslessen. Deze ga ik bundelen tot een boek met eigen wijsheden. Het boek zal inzicht geven in mijn realisaties en lessen. Het biedt ook handvatten aan hoe om te gaan met ziekte en onverwachte situaties en nog steeds blijven lachen…. of tenminste erbij en open te -kunnen- blijven en niet in overlevingsstand te gaan, zoals terugtrekken, gefrustreerd raken of helemaal jezelf afsluiten. Bijvoorbeeld eenvoudigweg me verbinden met mijn adem en mild te ademen was een grote steun in momenten waar ik zogezegd niets anders had.

Coachgesprekken

Coaching Sessions NL

In een coachgesprek kun je delen over je situatie, de ‘nieuwe realiteit’ waar je je nu in bevindt en wat het met je doet fysiek, emotioneel en mentaal. Je kunt je zorgen en vragen delen over de situatie, waar je meer begrip en inzicht over wilt krijgen en hoe je ermee kunt omgaan. 

We kunnen ook spreken over zelfzorg, een essentieel onderwerp als het gaat om hoe je je lichaam en daarmee jezelf kan ondersteunen voorafgaande, gedurende en na de behandelingen.  We kunnen praten over voeding, slaap, ondersteunende oefeningen en mentale veerkracht. Vanuit diverse invalshoeken kan ik een integrale en brede benadering bieden. 

Body Treatmens NL

Lichaamsbehandelingen

In deze sessie krijgt het lichaam alle aandacht en heeft de ruimte om te ‘spreken’ en gehoord te worden. De behandelingen bieden het lichaam een veilige en liefdevolle plek om te zakken, de opgebouwde spanning los te laten en zo in deze vrijgekomen ruimte het zelf-herstellend vermogen van het lichaam zijn werk te laten doen. Voor jou is het ook een manier om weer diep de verbinding met je lichaam te ervaren.

Waarom aandacht voor het lichaam? In het lichaam is veel opgeslagen dat we gaandeweg hebben opgepikt en daarheen zijn gegaan – en nog aan het gaan zijn, zeker gedurende operaties en intensieve behandelingen. Alleen al op een fysiologisch niveau is het stress verhogend om alleen al het ziekenhuis binnen te lopen en daar te zijn. Soms zijn we ons daar niet bewust van. Daar komt nog bij de operaties en de behandelingen. Deze activiteiten laten diepe sporen achter in het lichaam en zijn soms een regelrechts ‘invasie’ – of het nu via pillen, injecties zoals infusen, bloedafname of drains is of met een operatie. Terwijl we hiermee geconfronteerd worden gaat ons lichaam automatisch -en begrijpelijk- in een overlevingsstand door te verharden als een vorm van bescherming. Als de handeling eenmaal voorbij is, dan zou het lichaam ondersteund morgen worden om deze bescherming en verharding los te laten. Dir gebeurt veelal niet. We blijven onbewust op scherp staan. Bovendien is er nog de emotionele en mentale impact waar je mee te maken krijgt gedurende de maanden van behandelingen. Op een psychisch niveau is het krijgen van een diagnose kanker en erna vaak een abrupte ‘stop’ dat er veelal op volgt met ‘jouw leven’ zoals je dat kende. Dat kan leiden tot gevoelens van onzekerheid. Allemaal bronnen van stress voor het lichaam. Daarbij kan het ook ‘oude’ stress van andere stressvolle ervaringen die je hebt gehad in je leven triggeren. Dat is allemaal in het lichaam opgeslagen, slapend maar nog steeds aanwezig. Als we die oude stressoren niet adresseren of hebben geadresseerd eerder in het leven, dan kan het lichaam een extra last hebben om hiermee om te gaan gedurende en na opname in het ziekenhuis en het helingsproces. Nog een ‘waarom’ voor aandacht voor het lichaam en lichaamsbehandelingen: Ik heb geobserveerd dat de aangeboden programma’s zowel voor, tijdens en na de behandelingen veel aandacht geven aan het fysiek versterken, sterker worden van het lichaam is. Het doel was vooral weer deel te kunnen nemen aan het dagelijkse leven. Wat ik deed en velen met mij was bewegen, dus lopen, fysio fitness en cardio work-out oefeningen doen op wekelijkse basis, wanneer ik daar (weer) toe in staat was. Ik ben daar nog steeds erg dankbaar voor als ondersteuning bij mijn herstel. Wat mij opviel was dat er minder aandacht was voor de – veelal onbewust - opgebouwde spanning in het lichaam en wat het allemaal had meegemaakt. Hier was minder ruimte voor in het aanbod: dat het lichaam een moment kreeg om stil te liggen om diep te ontspannen en een rustpunt te hebben. ‘Even bijkomen’. Dit is naast het aansterken ook belangrijk: je weer ‘thuis’ voelen in je lichaam.

CAM-20180403-9497web.jpg

Alle behandelingen ondersteunen je om je weer te verbinden met je lichaam, spanning los te laten en het herstellen van het natuurlijke ritme. De behandelingen werken op verschillende lagen – fysiek, emotioneel en andere diepere lagen in het lichaam. Je kunt een specifieke massage ontvangen die gericht is op het ontspannen van je schouders, armen of rug.  Wanneer je uitgeput bent, kan een nier massage je een ‘boost’ geven waardoor alles weer vitaal kan doorstromen.

​

Een bindweefselbehandeling werkt op de diepere weefsellagen van het lichaam en biedt een doorstroming waar emoties zijn opgeslagen. Het lichaam kan weer tot rust komen en terugkeren naar het natuurlijke ritme en harmonieuze staat van zijn.  

​

Een ‘Facial Release’ is een revitaliserende gezichtsmassage gericht op het loslaten van spanning en emoties die in het gezicht zijn opgeslagen. Verder werkt deze massage ook door naar de rest van het lichaam en nodigt het de organen uit om opgeslagen stress los te laten. Dus wanneer je gezicht wordt behandeld, heeft het een effect op het hele lichaam. Deze massage is met name ondesteunend als je lichaam niet of nauwelijks aangeraakt kan worden vanwege medische behandelingen. De massage geeft je een ontspannen gezicht en zorgt voor een gloed en een sprankel in je ogen.

Mijn Practijk

Mijn Praktijk en Contact

Ik heb een praktijk in het midden van Amsterdam, hartje Jordaan.

 

Het eerste gesprek is gericht op kennismaking en is vrij van kosten. Het duurt een uur. Je deelt wat je behoeftes zijn – zij het meer praten en delen of meer lichaamsondersteuning.

 

In dit gesprek zal ik ook nader ingaan op je huidige gezondheidssituatie en wat je hebt doorgemaakt en nog steeds doormaakt. Ik zal ook meer toelichten over de behandelingen en je vragen beantwoorden, als die er zijn.

 

Als je wilt, kan ik je ook een gezichtsmassage geven om te ervaren hoe het is.

Na dit gesprek kan je beslissen of dit iets is dat je kan ondersteunen.

​

Als je geïnteresseerd bent en meer wilt weten of een afspraak wilt maken dan kun je contact met me opnemen via:

 

info@carolinereineke.nl

of me bellen op: 06-51330243

CCC_logo_0.png

Ik werk ook als zorgprofessional voor het Cancer Care Center Amsterdam. Ik geef mijn behandelingen in hun CCC-hoofdcentrum in het Spa Zuiver Hotel vlakbij het Amsterdamse Bos. 

Caroline Reineke

team & persoonlijke coaching 
training & facilitering


06 - 51 33 02 43
info@carolinereineke.nl

Als je interesse hebt in een gesprek, bel of email mij.

bottom of page